Historia z lampką sherry w tle – Kadyks oraz Jerez

Trudno powiedzieć od czego lepiej zacząć, czy od zwiedzania Kadyksu i kąpieli w oceanie, czy degustacji sherry w jednej z wielu bodeg w Jerez. Każdy wybór musi być dobry 🙂

Uprawy winorośli skupiają się w tzw. trójkącie Jerez, czyli Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria oraz Sanlucar de Barrameda.

Sherry w Jerez produkuje się od ponad 250 lat. Warto odwiedzić jedną z wielu winnic w Jerez, nazywane są one bodegami, czyli po prostu piwnicami. Największą i najpopularniejszą winnicą jest Bodega Gonzales Byass i właśnie tą zdecydowałam się odwiedzić. Jeśli chcielibyście zwiedzić więcej niż jedną to warto zwrócić uwagę na:

  • Garvey Bodegas
  • William & Humbert Bodegas
  • Sandeman Bodega
  • Harveys Bodegas

Przed zakupem biletu do Tio Pepe (inna nazwa Bodegi Gonzalesa Byass) pozostaje nam wybrać typ biletu, każdy zawiera inną liczbę win degustowanych na końcu wycieczki i ewentualne tapas. Możemy wybierać wśród:

  • Jerez Wine and Brandy Tour + 2 wina = 14€
  • Jerez Wine and Brandy Tour + 4 wina = 17€
  • Jerez Wine and Brandy Tour + 2 wina i tapas = 17€
  • Jerez Wine and Brandy Tour + 4 wina i tapas = 20€

Powyższe ceny są aktualne w sezonie 2016. W razie wątpliwości odsyłam do strony:

Bilety Gonzales Byass

Podczas zwiedzania mamy okazję zobaczyć teren winnicy, oglądnąć krótki filmik o jej założycielu oraz zobaczyć jak przechowywana jest sherry i jaki jest cykl jej produkcji. Dodatkowo Gonzales Byass produkuje również brandy, ale niestety nie wchodzi ona do degustacji 😉

Teren winnicy:

DSCF0810.JPG

DSCF0822.JPG

Czym tak naprawdę jest sherry ?

Sherry (inne nazwy to: Jerez, xeres) to nic innego jak wzmacniane alkoholem wino. Na bazie sherry produkuje się andaluzyjską brandy.

Sherry wytwarzana jest ze szczepu winogron palomino, pochodzącego jeszcze z czasów Fenicjan. Charakterystyczną cechą tego wina jest kożuszek z drożdży pojawiający się na górze beczki z winem, który chroni je przed utlenieniem. Sherry dojrzewa na powierzchni beczek. Mniej więcej rok po zbiorze do sherry dodaje się spirytus, który dostarcza pokarmu bakteriom wytwarzającym kożuszek. Beczki w których dojrzewa sherry ustawione są jedna na drugiej, najczęściej w trzech rzędach, wykonane są one z dębu amerykańskiego. Najniższy rząd nazywany jest z hiszpańskiego solera, co oznacza ziemię. W tych też beczkach znajduje się najstarsze wino. Z takiej beczki pobierane jest mniej więcej 1/3 jej zawartości, która następnie uzupełniana jest zawartością z beczki z drugiego rzędu. Taki sam proces następuję w beczce wyżej, której ubytek uzupełnia zawartość trzeciej beczki.

Poniższe zdjęcie obrazuje system ustawiania beczek:

fullsizerender-2

Winnice co roku odwiedza wiele sław, zostawiają oni swoje autografy na beczkach…

file0382

dscf0830

img_2795

…nie tylko pokryte są one autografami, ale też ważnymi informacjami pod postacią znaków zrozumiałych tylko dla pracowników.

dscf0829

Nie wypada mi teraz nie zaprosić Was do degustacji, co prawda tylko fotograficznej 🙂

Jeśli jeszcze trzymamy się na nogach po takiej dawce sherry, zapraszam na wycieczkę do Kadyksu.

mapka

Kadyks to najstarsze miasto Hiszpanii, jego historia sięga 1.100 roku p.n.e. Znajduje się na wąskiej, skalistej mierzei oddzielającej zatokę od Oceanu Atlantyckiego.

Charakterystycznym obiektem w Kadyksie jest Catedral de Santa Cruz ze swoja złotą kopułą, pokrytą złotego koloru płytkami azulejos.

DSCF0901.JPG

FILE0387.jpg

Warto przejść się wąskimi uliczkami tego miasta, zatrzymać na kawę bądź lunch złożony z owoców morza.

IMG_2796.JPG

Piękne klatki schodowe w okolicznych kamienicach:

 

Zwieńczeniem dnia może być kąpiel w oceanie na jednej z licznych plaż. Plaża La Caleta to miejsce które stało się planem zdjęciowym kilku znanych filmów w tym „Śmierć nadejdzie jutro” z Piercem Brosnanem. Pogoda zawsze dopisuje, nawet zimą, a bezchmurne niebo powinno nam towarzyszyć przez większość pobytu.

dscf0862

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz