W poniższym wpisie chciałabym tym razem przybliżyć Wam profil pewnej restauracji we Wrocławiu. Jest naszym odkryciem od października 2015 roku. Zasadniczo rzadko zdarza się aby osiedlową knajpkę charakteryzowała tak wysoka jakość serwowanych dań. Używam sformułowania osiedlowa, gdyż Pappatore znajduje się na ulicy Wietrznej w sercu dzielnicy mieszkaniowej Krzyki. Pierwszy raz mieliśmy okazję zasmakować tamtejszej kuchni podczas jednej z edycji Restaurant Week w 2015 roku, następnie byliśmy już jej stałymi bywalcami. Nie odpuściliśmy też edycji wiosennej w bieżącym roku jak i jesiennej. Wszystkie serwowane dania opiszę poniżej. Część z nich jest nadal dostępna w restauracji, część została skomponowana jedynie na RW. Pappatore oferuje nam krótką kartę oraz dania sezonowe, każdorazowo wypisane na tablicy w lokalu. Jesteśmy na tyle zachwyceni pomysłami szefa kuchni jak i obsługą, że bez wahania polecamy osobom nawet z drugiego końca miasta, z okolic Wrocławia i wszystkim odwiedzającym Wrocław.
Pappatore to niepozorna restauracja, z poprawnym wnętrzem. Gdy się jest tam pierwszy raz można mieć wątpliwości co do niezwykłości tego miejsca. W kuchni przewodzą włoskie smaki, jak i dania przygotowane w nowatorki sposób z użyciem produktów regionalnych czy sezonowych.
Szefem Kuchni jest Krysian Skwierz, który swoje doświczenie zbierał w wielu krajach i tamtejszych restauracjach. Miał okazję eksplorować kulinarnie Szwecję, Norwegię, Hiszpanie czy Koreę.
Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do odwiedzenia tego miejsca.
Oto pierwsze menu z jesiennej edycji RW w 2015, które nas tak bardzo zachwyciło:
Przystawka
Mostek wołowy, czarny bez, sos berneński…….nigdy nie zostało wprowadzone do karty, kompozycja jedynie na RW, a szkoda bo przystawka ta jest obłędna w smaku, może jedynak kiedyś będziemy mogli jej raz jeszcze spróbować.
Danie główne:
Gulasz rybny: 2 rodzaje ryb, krewetka, małże Św. Jakuba, pomidory, creme fraiche – to danie zagościło na stałe w menu restauracji, jest przepyszne i jego smak nigdy się nie nudzi.
Deser:
Mus czekoladowy, karmel w towarzystwie pigwy.
Edycja Wiosna 2016
Przystwka:
Łosoś gotowany w woskowinie, młode pędy żołędzia oraz woda brzozowa.
Danie główne:
Makrela, fasola oraz pikle.
Deser:
Pudding chlebowy, lody maślane, sos z palonego masła i bimbru ziołowego, coś co nie uważamy za deser zostało w niego przeistoczone, istne mistrzostwo. Podobno przepis pochodzi z restauracji z gwiazdką Michelin z NYC, zdradził go zaprzyjaźniony szef kuchni 🙂
Edycja Jesień 2016
Przystawka
Caprese z zielonych pomidorów, galaretka z pomidorów malinowych, kiszone pomidory oraz lody…zadziwi niejedną osobę.
Danie główne
Maczanka Pappatoriańska
Nowa odsłona klasycznej potrawy z lat 80.
Deser:
Sernik dyniowy
Restauracja Papptore
Adres: Wietrzna 24/1B; Wrocław