Malaga, wino, czekoladki, lody….Andaluzja

Na hasło Malga, każda osoba zareaguje odmiennie. Jedni pomyślą o pysznych czekoladkach z Wawelu, inni o lodach z rodzynkami, jeszcze inni o słodkim winku, a tu przecież o miasto chodzi ! 🙂

Malaga była pierwszym i zarazem ostatnim punktem na planie naszego objazdu, ale zwiedzać zdecydowaliśmy się ją już na samym końcu. Miasto bardzo przyjazne, miałam bardzo pozytywne odczucia po dniu, który w nim spędziliśmy.

DSCF1051.JPG

Malaga to drugie miasto pod względem ludności w Andaluzji, ustępuje tylko Sevilli. To miasto rodzinne Pablo Picassa i Antonio Banderasa.

Zwiedzanie, zaczynamy od serca miasta, czyli katedry. Usytuowana pomiędzy wąskimi uliczkami robi wrażenie swoją wielkością.

DSCF1058.JPG

Piękną panoramę miasta zobaczycie wspinając się na twierdzę Gibralfaro, wspinaczka nie jest tak ciężka jak się wydaje, ale zostanie wynagrodzona przepięknym widokiem na Malagę.

FILE0506.jpg

Po trudach wspinaczki, możemy spacerkiem zejść na pobliską plażę i orzeźwić się kąpielą w morzu.

FullSizeRender (7).jpg

Następnie nadmorskim deptakiem skierować się ponownie do centrum miasta na mały lunch. Po drodze przechodzimy koło Centre Pompidou Málaga. To nowo otwarte muzeum (2015 r.), dzięki któremu Malaga rośnie w siłę na artystycznej mapie świata.

DSCF1105.JPG

Lunch jemy w kolejnej hali targowej (wydaje mi się, że jest to nasze ulubione miejsce w każdym mieście :)). Hala ta znajduje się koło Antigua Casa de Guardia, czyli jednego z najstarszych lokali serwujących malageńskie wina.

IMG_2946.JPG

W Antigua Casa de Guardia możemy spróbować kilka rodzajów malagi, pijemy ją na stojąco  w rytmie ”Chandelier” 🙂

Tradycyjnie malagę produkuje się z winogron podsuszanych na słońcu przez 1-3 tygodnie, w celu koncentracji cukru. Wytwarzane z odmiany winogron Pedro Jimenez oraz Moscatel de Malaga. Ma piękną rubinową barwę, co czasami myli bo wino to zalicza się do białych. Aby uzyskać prawo do apelacji, wino musi być wyprodukowane lub leżakowane przez minimum 2 lata w obrębie miasta Malaga. Wino leżakowane jest w beczkach z amerykańskiego dębu. Podawane w temperaturze pokojowej

Jakie rodzaje rozróżniamy ?

FullSizeRender (8).jpg

  • Moscatel (z silnym aromatem rodzynek, podobna do sherry z Jerez)
  • Pajarette (o wyższej zawartości alkoholu)
  • Pedro Ximénez (jednoodmianowa, o intensywnym smaku)
  • Dulce Color (dosładzana koncentratem gronowym)
  • Lágrima (o ciekawym aromacie)
  • Old Solera (dość złożona)
  • Oscuro (dosładzana i barwiona winem)
  • Seco (wytrawna, o jasnej barwie)

IMG_2948.JPG

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s