Miesiąc maj obfitował w ciekawe winiarski wydarzenia. Nie tylko mieliśmy przyjemność uczestniczyć w tygodniu Rieslinga, ale też w degustacji win Kanady organizowanej przez OK Wine Bar.
Gdy mówimy o Kanadzie na myśli przychodzą nam parki narodowe i piękna przyroda, syrop klonowy czy hokej, rzadziej będziemy wiązać ten kraj z winami…W Kanadzie produkuje się wina od około 200 lat, z Kanadą powinno się kojarzyć wino lodowe, z którego obok Niemiec Kanada słynie. Kraj liścia klonowego jest siódmym co do wielkości rynkiem winiarskim na świecie. Najwięcej wina, bo aż 90% pochodzi z prowincji Ontario z uwagi na łagodny klimat spowodowany obecnością jezior czy wodospadu Niagara. Wiosna jest tu mniej mroźna a jesień dłuższa niż w innych prowincjach.
Dzięki uprzejmości OK Wine Bar oraz importera ETC Polska mieliśmy okazję zdegustować następujące wina:
- Konzelmann Riesling Sparkling – w smaku troszkę jak włoskie Proscecco. Wino zostało wytworzone w 100% z Rieslinga, układa się dobrze z owocami morza np. ostrygami. W smaku wyczuwalne pomarańcze, brzoskwinie, dość łagodne.
- Konzelmann Chardonnay Unoaked – warto wspomnieć tu historię producentów, bowiem rodzina Konzelmannów wywodzi się z Niemiec. Jeden z członków rodziny przeniósł się do Kanady i tak powstała niemiecka firma winiarska na kanadyjskiej ziemi. Konzelmann Chardonnay jest bardzo przyjemne i łagodne. W smaku wyczuwalne cytryny, pieczone jabłka, zrównoważona kwasowość. Nieduża zawartość cukru.
- Canada White Riesling – to chyba mój numer jeden wśród degustowanych win i nie tylko. Ośmielę się powiedzieć, że na chwilę obecną wysunął się na prowadzenie na liście wszystkich wypitych przeze mnie Rieslingów. Nie wspomnę tutaj o bardzo ładnej, kanadyjskiej etykiecie 🙂 Najpierw wyczuwamy naftę, a w smaku soczyste jabłka i cytrusy. Nadaje się do delikatnych owocowych sałatek czy po prostu sam dla jego genialnego smaku.
- Lakeview Cabernet Sauvignon – producent tego wina jest z pochodzenia Włochem. Jest to wino jednoszczepowe, bardzo dobrze ułożone, taniny nie wykręcają ślinianek, a w smaku wyczujemy czarną porzeczkę. Leżakowało w beczce przed podaniem.
- Icewine Vidal – Vidal to hybrydowy szczep, specjalność Ontario. Wyprodukowanie Icewine nie jest sprawą prostą ani oczywistą. Grona przetrzymywane są na krzewach do grudnia bądź stycznia. Temperatura podczas zbiorów nie może być wyższa niż -8 stopni. Po zbiorach grona wyciskane są od razu na polu (gdzie powinny znajdować się odpowiednie maszyny). Z grona otrzymujemy dosłownie 2-3 kropelki, stąd też wyższa cena tego wina i mniejsza zawartość butelki. Wino deserowe, na zakończenie kolacji bądź obiadu, bardzo słodkie – 600 gram cukru na litr ! Miodowe aromaty krzyżujące się z dojrzałą morelą, bardzo gęste niczym syrop.
OK Wine Bar
Księcia Witolda 1, Wrocław 50-202
[…] Wina Kanady […]
PolubieniePolubienie